روش تحلیل آزمونهای آزمایشی به صورت قدم به قدم
تعداد زیادی از دانش آموزان هرساله در آزمون های آزمایشی شرکت میکنند و دوست دارند به تراز و درصدهای بالا در آزمون های آزمایشی برسند
میدانم که این موضوع موفقیت در آزمون آزمایشی برای خیلی از شما عزیزان به دغدغه بزرگی تبدیل شده اما نگران نباشید رسیدن به موفقیت در آزمون آزمایشی نیازمند رعایت کردن اصولی است؛ یکی از این اصول تحلیل آزمون آزمایشی است که متاسفانه خیلی از دانش آموزان یا تحلیل آزمون را انجام نمیدهند یا تحلیل آزمون را به صورت اصولی و درست انجام نمیدهند و چون تحلیل درستی از وضعیت خودشان ندارند نمیتوانند به ترازهای بالا برسند
یادتان نرود که هدف اصلی شرکت در آزمونهای آزمایشی پیدا کردن نقاط ضعف و ایرادات و برطرف کردن آنهاست که با روش صحیح تحلیل آزمون آزمایشی این اتفاق میافتد.
من نیما پیری هستم و در این مقاله میخواهم به شما عزیزانم تحلیل آزمون های آزمایشی را یاد بدهم؛ روش تحلیل آزمونی که رتبه های برتر کنکور هم با همین روش تحلیل آزمون رتبه های برتر پیش رفتهاند.
چرا باید تحلیل آزمون انجام دهیم؟| اهمیت تحلیل آزمون
دانش آموزی که در آزمون شرکت میکند اما تحلیل آزمون را انجام نمیدهد مانند فردی است که ماشینش خراب شده و مکانیک میگوید باید این قطعه از ماشین عوض شود اما بی اعتنا به مسیر خود ادامه میدهد و انتظار دارد سالم و سرِ موقع به مقصد خود برسد
این نکته مهم را همیشه یادتان باشد که شما چه در آزمون های آزمایشی شرکت کنید و چه خودتان از خودتان آزمون بگیرید در هر صورت مهم ترین هدف شرکت در آزمون پیدا کردن ایرادات درسی شما و رفع کردن آنهاست.
مگر میشود تحلیل آزمون را جدی نگرفت و ایرادات درسی را پیدا نکرد و در آزمون هم موفق بود؟
مثال دومی که برای دانش آموزی که تحلیل آزمون را جدی نمیگیرد میتوان به کاربرد این است که فرض کنید فردی مریض احوال باشد و به پزشک مراجعه کنید؛ پزشک معالج از فرد بیمار میخواهد که آزمایش خون بدهد؛ بیمار آزمایش خون را انجام میدهد اما برای چک کردن جواب آن آزمایش دیگر به پزشک معالج خود مراجعه نمیکند
خب به نظر شما این اقدام منطقی است؟ مطمئنا نه
باز هم این نکته مهم را تکرار میکنم که فلسفه شرکت در آزمون آزمایشی این است که آزمون اشتباهاتی که در روند مطالعه داشتید را به شما گوشزد کند و شما بروید و آن ایرادات را برطرف کنید تا رشد کنید.
بهترین روش تحلیل آزمون
برای اینکه چگونگی تحلیل آزمون های آزمایشی را بدانیم بهتر است که قدم به قدم پیش برویم تا تحلیل آزمون درستی داشته باشیم.
زمان تحلیل آزمون
آزمون های آزمایشی مانند قلم چی، گزینه2،گاج و . . . جمعه ها برگزار میشوند و بهتر است همان روز آزمون تحلیل آزمونتان را انجام دهید تا هرچه زودتر اشتباهاتتان را پیدا کنید و در روزهای بعدی که برای آزمون بعدی آماده میشوید این اشتباهات را اصلاح کنید.
اگر استثنایی بودجود آمد، مثلا به هر دلیل شما نتوانستید جمعه تحلیل آزمونتان را انجام دهید روز بعد حتما این کار را انجام دهید.
قدم1: شروع تحلیل آزمون با پرسیدن چرا؟!
برای اینکه روش صحیح تحلیل آزمون های آزمایشی را اجرا کنید بهتر است دفترچه آزمون را جلوی خودتان قرار دهید و از خودتان بپرسید که چرا درصد من در این درسها کم شده است؟ دلیل چیست؟
مثلا درصد زیست شناسی شما در آزمون 20% شده است؛ از خودتان این سوال مهم را بپرسید و تحلیل آزمونتان را به این صورت انجام دهید که چرا من با وجود آنکه 80% مطالب این آزمون را برای درس زیست مطالعه کردم اما به درصد پایینی رسیدم؟
هر جوابی که به ذهنتان رسید همان ایرادات شماست که در ادامه میگویم که چطور باید آنها را برطرف کنید.
قدم 2: تحلیل تست ها
زمانی که سوالات و پاسخنامه آزمونتان را بررسی کنید متوجه میشوید که در پاسخگویی و تحلیل آزمونتان 3 دسته تست دارید
- تست های غلط
- تست های نزده
- تست های صحیح
اولویت تفکیک و تحلیل تست در تحلیل آزمون به همین ترتیبی است که نوشتم؛ یعنی ابتدا بررسی تست های غلط اهمیت دارند و بعد مابقی تست ها
1 تست های که به آنها پاسخ اشتباه دادهاید: روش صحیح تحلیل آزمون به این صورت است که ابتدا بررسی کنید که چرا به این تست ها پاسخ اشتباه دادهاید؟
- در انجام محاسبات دچار اشتباه شدید؟
- دچار استرس سر جلسه آزمون شدید؟
اشتباه پاسخ دادن شما هر دلیلی که داشت آن را یادداشت کنید؛ پیدا کردن اشتباهات خیلی به شما کمک میکند که بهترین روش تحلیل آزمون را داشته باشید.
خیلی از دانش آموزان به دلیل اینکه نمیتوانند استرس خودشان را مدیریت کنند در جلسه آزمون عملکرد ضعیفی دارند و حتی ممکن است برای شما هم پیش آمده باشد که سر جلسه آزمون نتوانسته اید به بعضی سوالات پاسخ دهید یا به آنها اشتباه پاسخ دادهاید اما در منزل همهی آنها را به درستی حل کردهاید.
این مشکل با یادگیری مهارت مدیریت آزمون حل میشود؛ هر چقدر شما بیشتر از خودتان آزمون بگیرید مهارتتان در آزمون دادن بیشتر میشود و کمتر دچار اشتباه میشوید.
خلاصه این که تست های غلط زده شده در تحلیل آزمون اهمیت بالایی دارند چون شما در برخورد با این سوالات فکر میکردید جوابتان درست است اما نتیجه برعکس شده است بنابراین دقت بیشتری باید به این نوع سوالات داشته باشید.
2 تست های که به آنها پاسخ ندادهاید: این نوع از تست ها را هم باید در تحلیل آزمون های آزمایشی با دقت بررسی کنید که چرا نتوانسته اید به آنها پاسخ دهید؟
- آیا آن مبحث را خوانده بودید اما نتوانستید به تست های آن پاسخ بدهید؟
- آیا ان مبحث را نخوانده بودید که نتوانستید به تست های آن پاسخ بدهید؟
اگر آن مبحث درسی را مطالعه کرده بودید و نتوانستید به تست های آن پاسخ دهید؛ این موضوع نشان دهندهی ضعف شما در آن مبحث درسی است که باید بررسی کنید ایراد از کجاست؟
- آیا به اندازه کافی برای آن مبحث تست حل نکردید؟
- آیا آن مبحث را مرور نکردید؟
- آیا در زمان مطالعه تمرکز کافی نداشتید؟
- و . . .
همهی این سوالات به شما کمک میکند که بهترین روش تحلیل آزمون را داشته باشید.
اگر آن مبحث درسی را نخوانده بودید که باید برنامه ریزی درسیتان را اصلاح کنید تا بتوانید در آزمون های بعدی همه فصلها و دروس را مطالعه کنید.
نکته: در فاصله بین آزمون های آزمایشی سعی کنید به تمام بودجه بندی آزمون آزمایشی خود برسید و تمام فصلها و درسها را مطالعه کنید اما از آن طرف ماجرا درس خواندتان به صورتی نباشد که همهی بودجه بندی آزمون را مطالعه کرده باشید اما تسلط خیلی پایینی داشته باشید. تمام تلاشتان را انجام دهید که با یک برنامه ریزی اصولی خودتان را به بودجه بندی آزمونتان برسانید اما این به معنای بی کیفیت و بد مطالعه کردن نیست؛ مثال معروفی در این زمینه هست که میگوید اگر شما به 80% بودجه بندی آزمونتان برسید اما با تسلط 100% خیلی بهتر از حالتی است که 100% مطالب درسی را با تسلط 80% مطالعه کنید.
3 تست هایی که به آنها پاسخ صحیح دادهاید: خیلی از دانش آموزان این دسته از تست ها را تحلیل نمیکنند اما درخواستی که از شما عزیزانم دارم این است که شما مرتکب این اشتباه نشوید؛ بعد از تحلیل تست های غلط و نزده سراغ این دسته از تست ها بیایید و پاسخنامه آزمونتان را بررسی کنید؛ شاید در پاسخنامه آزمون آزمایشی از راه حلی استفاده کرده باشد که بهتر از راه حل خودتان باشد
با این روند میتوانید نکات جدیدی را یاد بگیرید و آنها را در دفترچه تحلیل آزمون وارد کنید.
قدم 3: علامت دار کردن تست ها
همانطوری که در بالاتر گفتیم تست هایی که به آنها اشتباه پاسخ دادهاید یه اصلا پاسخی به آنها داده نشده باید علامتدار شوند.
این کار را میتوانید در دفتر تحلیل آزمون خودتان یا داخل دفترچه آزمونتان انجام دهید.
البته بهتر است شماره این سوالات را در کنار سوال های مهمی که برای تحیلی آزمونتان در بالا مطرح شد یادداشت کنید تا دفتر تحلیل آزمون کاملی داشته باشید.
قدم آخر: اخذ تصمیمات جدید و اصلاح مسیر
تا به این جای مقاله چگونگی تحلیل آزمون های آزمایشی را یاد گرفتیم اما قدم آخر اصلاح مسیر است! بله تعجب نکنید همانطوری که در ابتدای مقاله گفتیم هدف اصلی ما از شرکت در آزمون های آزمایشی پیدا کردن ایرادات و رفع کردن آنهاست
بنابراین الان که برای درس به درس خود مشخص کردهاید به چه تست هایی اشتباه یا درست پاسخ دادهاید و چه تست هایی را پاسخ ندادهاید باید در روند مطالعه خود برای آزمون های بعدی اصلاح ایجاد کنید.