سبد خرید شما خالی است.

چگونه درس بخوانیم که فراموش نکنیم؟ مطالعه با فراموشیِ کمتر

ساعت های متمادی سر میز مطالعه نشستن و مطالعه کردن اما بدون داشتن بازدهی و دچار فراموشی شدن در سر جلسه امتحان و کنکور حس بدی است نه؟

خیلی از دانش آموزان متاسفانه این حس بد را تجربه می‌کنند و با اینکه درس می‌خوانند و تلاش می‌کنند اما احساس می کنند که دچار فراموشی شدند و مطالبی که خواندند به یاد نمی‌آورند و سوالی که دائما در ذهنشان می‌چرخد این است که چگونه درس بخوانیم که فراموش نکنیم ؟

من نیما پیری هستم و از شما می‌خواهم برای جواب دادن به این سوال و یادگرفتن اینکه چطور می‌توانید از قوانین حافظه به نفع خودتان استفاده کنید تا انتهای مقاله با من همراه باشید.

چجوری درس بخونیم که یادمون نره؟

این سوال یکی از سوالاتی است که خیلی از دانش آموزان در جلسات مشاوره از من می‌پرسند و به دنبال پیدا کردن جواب این سوال هستند

اما واقعیتی که وجود دارد این است که ذات انسان فراموشکار است و نمی‌توان گفت که ما درسی را حفظ کنیم و یاد بگیریم و کاری کنیم که اصلا آن را فراموش نکنیم؛ بلکه کاری که ما می‌توانیم انجام دهیم این است که جای این سوال ( چگونه جوری درس بخوانیم که فراموش نکنیم ) را با ( چگونه درس بخوانیم که کمتر فراموش کنیم ) عوض کنیم چون چه بخواهیم و چه نخواهیم فراموشی اطلاعات برای ما اتفاق می‌افتد

چگونه درس بخوانیم که فراموش نکنیم؟

همانطوری که در تیتر بالاتر توضیح دادیم نمی‌توانیم جلوی فراموش کردن درسهایمان را بگیریم؛ حتی اگر بخواهیم از زاویه دیگر هم به این موضوع نگاه کنیم باید بگویم که اتفاقا فراموشی یک نعمت است که خداوند در وجود ما قرار داده است چون اگر ما هیچ وقت اتفاقات منفی را فراموش نمی‌کردیم نمی توانستیم در زندگی احساس خوبی داشته باشیم؛ کاری که ما باید انجام دهیم این است که قوانین حافظه را بشناسیم و در عمل آنها را پیاده کنیم تا در کنار این سوال به این سوال هم پاسخ بدهیم که چطور درس بخوانیم تا موفق شویم

برای شناخت حافظه بهتر است از آقای ریچارد اتکینسون که تحقیقات زیادی در این زمینه انجام داده کمک بگیریم

مدل 3 بخشی حافظه برای مرور دروس کنکور

آقای اتکینسون با تحقیقات فراوانی که در مورد حافظه انجام دادند مدل 3 بخشی حافظه را ارائه دادند؛ این مدل 3 بخشی حافظه می‌گوید که حافظه از 3 بخش

  1. حسی
  2. کوتاه مدت
  3. و  بلند مدت

تشکیل شده است.

حافظه حسی: اطلاعات در حافظه حسی برای مدت کوتاهی ذخیره می‌شوند، این مدت زمان برای اطلاعات تصویری در حدود 0/5 ثانیه و برای اطلاعات صوتی در حدود 3 ثانیه است.

این حافظه در واقع نقش دروازه ورود اطلاعات به حافظه را بازی می‌کند و فقط اطلاعاتی که مورد توجه قرار گیرند وارد مرحله‌ی بعدی یعنی حافظه کوتاه مدت می‌شوند.

 حافظه کوتاه مدت: اطلاعات موجود در حافظه کوتاه مدت شامل اطلاعاتی می‌شود که ما آگاهانه به آنها توجه کرده ایم و از طریق حافظه حسی وارد حافظه کوتاه مدت شده‌اند.

 اطلاعات در حافظه کوتاه مدت برای 20 تا 30 ثانیه باقی خواهند ماند. این اطلاعات در صورت تمرین و تکرار می توانند وارد حافظه بلند مدت شوند و در غیر این صورت از حافظه کوتاه مدت پاک می شوند.

حافظه بلند مدت: حافظه بلند مدت برای نگهداری طولانی مدت و شاید مادام العمر اطلاعات کاربرد دارد.اطلاعاتی که در حافظه بلند مدت این اطلاعات خارج از آگاهی ما هستند، اما هنگامی که به آن ها نیاز داشته باشیم می توانیم آن ها را به حافظه کوتاه مدت فراخوانده و از آن استفاده کنیم. شواهد نشان می دهند که احتمالا باید حافظه بلندمدت را نامحدود دانست.

چگونه درس بخوانیم که یادمان نرود؟

الان که حافظه را شناختیم باید کاری کنیم که درس خواندنمان با فراموشی کمتر اتفاق بیفتد و مطالب درسی که مطالعه می‌کنیم را وارد حافظه بلند مدتمان کنیم برای انجام این کار و جواب دادن به سوال چه طور درس بخوانیم که فراموش نکنیم باید نکات زیر را رعایت کنید

1 با تمرکز بالا درس بخوانید

در توضیح حافظه حسی نکته مهمی که یادگرفتیم این است که اطلاعاتی وارد حافظه حسی می‌شوند که به آنها توجه شود

پس عزیزان من این نکته که جزء قوانین حافظه است به ما می‌گوید که حتما باید در زمان مطالعه دروس تمرکز بالایی داشته باشید

چطور با تمرکز بالا درس بخوانم؟

  1. در زمان مطالعه دمِ دستتان چرک نویس داشته باشید و سعی کنید با حل کردن مثالها و تست ها با آن مطلب درگیر شوید ( اگر شما ذهنتان را درگیر مطلب درسی که مطالعه می‌کنید نکنید، مغز شما شما را مشغول افکار دیگری می‌کند)
  2. خودتان را جای طراح سوال بگذارید و سوال طرح کنید و به انها جواب دهید
  3. بعد از درس خواندن حتما مثال و تست حل کنید؛ چون در این صورت مغز شما می‌داند که باید بعدا به سوالاتی پاسخگو باشد و این تکنیک باعث افزایش تمرکز در درس خواندن می‌شود.

وقتی با تمرکز بالا درس بخوانید خیالتان راحت است که مطالب به خوبی وارد حافظه شما شده است و به بخشی از جواب سوال چگونه درس بخوانیم که فراموش نکنیم رسده‌اید.

2 بازه های مرور را رعایت کنید

این نکته مهم را همواره برای خود تکرار کنید که منِ دانش آموز هرچقدر هم در زمان مطالعه تمرکز بالایی داشته باشم اما آن مطلب درسی که قبلا مطالعه کردم را مرور نکنم، نمی‌توانم به یادگیری عمیق برسم

کافی است به یادگیریِ خواندن و نوشتن فکر کنید یا یادگیری جدول ضرب همه ما در کودکی آنقدر تمرین و تکرار کردیم و مشق نوشتیم تا خواندن و نوشتن را یاد گرفتیم یا جدول ضرب را حفظ شدیم

پس این موضوع نشان دهنده‌ی اهمیت مرور و تکرار است. برای اینکه بتوانید مرور خوبی داشته باشید باید ببینید مرور را در چه ایامی می‌خواهید انجام دهید.

مرور در ایام امتحانات: اگر قصد مرور درس‌هایتان را برای امتحان دارید بهتر است در فرجه‌ای که برای آن امتحان دارید( منظور آن 2 یا 3 روزی است که بین امتحانات به شما فرصت مطالعه داده شده) به جای اینکه وسواس در مطالعه داشته باشید و چندین بار یک مطلب را بخوانید؛ سعی کنید ان مطلب را با دقت مطالعه کنید و رد شوید اما بارهای بعدی مرور بیشتری انجام دهید تا آن مطلب وارد حافظه بلند مدت شما شود.

مرور برای آزمون و کنکور: که در ویدیو به شما عزیزان توضیح دادم که می‌توانید مرور

  • آخر شب
  • و آخر هفته داشته باشید.

3 خواب با کیفیتی داشته باشید

طبق تحقیقاتی که در زمینه خواب و تاثیر آن بر یادگیری انجام شده بی خوابی یا پایین بودن کیفیت خوب دانش آموزان می‌تواند باعث

  • کاهش تمرکز در زمان مطالعه
  • ضعیف شدن حافظه برای یادگرفتن دروس یه به یاد آوردن مطالب درسی

شود.بنابراین لطفا سعی کنید خواب با کیفیت و راحتی داشته باشید تا هم حافظه شما سود بیشتری به شما برساند و هم اینکه دچار خواب آلودگی در مطالعه نشوید و بتوانید با تمرز بالا درس‌هایتان را مطالعه کنید.

برای اینکه بدانید سبک زندگی یک دانش آموز موفق چگونه است می‌توانید از مطلب چگونه رتبه برتر کنکور شوم استفاده کنید.

4 ورزش کنید

تحقیقات نشان می‌دهد که  ورزش باعث افزایش جریان خون در مغز شما می‌شود و این به بدن شما کمک می‌کند که ارتباطات بیشتری بین اعصاب داخل مغز ایجاد کند. این موضوع باعث تقویت حافظه شما می‌شود و خلاقیت را تحریک می‌کند و به مغز شما کمک می‌کند تا مهارت‌های حل مسئله بهتری داشته باشید

فکر کگنم دانستن همین یک نکته شما را مجاب کند که تی شده روزی 30 دقیقه ورزش کنید و هم به یادگیری و حافظه خود کمک کنید و هم احساس بهتری داشته باشید.

خود شما اگر چند روزی ورزش کردن در طول روز را تجربه کنید مطئنا به این نتیجه می‌رسید که روزهایی که ورزش کردید با روزهایی که ورزشی نداشتید اصلا و اصلا یکسان نیست.

کلام آخر

همانطوری که در این دنیا همه چیز از قاعده و قانون پیروی می‌کند، حافظه ما هم قوانین خودش را دارد. شما عزیزان اگر به دنبال پیدا کردن جواب این سوال که درس خواندن بدون فراموشی چطور است می‌گردید باید بگویم که واقعیت این است که همچین چیزی امکان پذیر نیست و شما فقط می‌توانید کاری کنید که مطالعه شما با فراموشی کمتر اتفاق بیفتد و برای این کار دو فاکتور اصلی را باید در نظر بگیرید

  • در زمان مطالعه تمرکز بالایی داشته باشید
  • مرور مطالب درسی‌تان را جدی بگیرید و حتما انجامش دهید.

امیدوارم که از خواندن این مقاله و دیدن ویدیو اموزشی نهایت استفاده را برده باشید.موفق باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *