10 نکته برای استفاده حداکثری از فصل تابستان
بسم الله الرحمن الرحیم
این یک ماهی که از تابستان گذشت را چگونه گذراندی؟
خیلی از داوطلبان و دانش آموزان وقتی که فصل تابستان را پشت سر می گذارند و به گذشته نگاه می کنند آنچنان رضایتی از عملکرد خود ندارند و یا اینکه مطالعه ای که داشته اند از کیفیت و بهره وری لازم برخوردار نبوده است.بنابراین من میخواهم نکاتی را به شما عزیزان گوشزد کنم که با رعایت کردن آنها بتوانید از این فصل و زمانی که در اختیار دارید استفاده حداکثری را داشته باشید.
10 متاسفانه ما فکر میکنیم که یک سری از روش ها و صحبت ها که رایج هستند درست است و یکی از طرز تفکرهای غلطی که بین کنکوریها،پشت کنکوری و حتی دانش آموزان پایه رواج پیدا کرده است این است که در تابستان ساعت مطالعه بالایی نداشته باش و محکم مطالعه نکن چون اگر این کار را انجام دهی و در تابستان ساعت مطالعه بالایی داشته باشی در پاییز و زمستان خسته میشوی و جا میزنی
اما بیایید با هم این مبحث را بررسی کنیم تا به غلط بودن آن پی ببریم
خب سوال:چه کسی در پاییز یا زمستان از مطالعه خسته می شود و نمی تواند در مطالعه خود پیوستگی لازم را داشته باشد ؟
مطمئنا کسی که از زمانی که قبلا در اختیار داشته نتوانسته استفاده درستی داشته باشد؛یعنی آن دانش آموز یکی از دلایل بی انگیزه شدنش می تواند این نکته باشد که پیش خود می گوید که ای دادِ بیداد که من نتوانستم از زمانی که تا به الان پشت سر گذاشته ام استفاده بهینه ای داشته باشم و مطالعه خوبی نداشتم
بنابراین شما هم به این نتیجه رسیدید که این حرف رایج بین داوطلبان کنکوری حرف غلطی است.البته منظور این نیست که شمایی که الان در فصل تابستان هستید باید خود کشی کنید و خیلی زیاد درس بخوانید نه.باید یک ساعت مطالعه معقول و مهم تر اینکه همراه با کیفیت مطالعه بالا داشته باشید.
9 در ادامه نکته قبل دقت داشته باشید که باید کاری کنید و به نحوی مطالعه کنید که به آخر تابستان که رسیدید بگویید توانستم استفاده خوبی داشته باشم و این فصول را کامل یاد گرفته ام.چون بعضی از داوطلبان و دانش آموزان برنامه ای را برای تابستان خود در نظر می گیرند و نصفه نیمه آن را دنبال می کنند.مثلا مشخص کرده اند که شیمی دهم و یازدهم را در تابستان بخوانند و علاوه بر اینکه نرسیده اند شیمی یازدهم را مطالعه کنند،شیمی دهم را هم با تسلط بسیار کم بلدند.بنابراین هدف شما این باشد که اگر آخر تابستان از شما پرسیدند که چه فصل ها و قسمتهایی را بلدی ؟ لیست فصول را بگویید و به اندازه ای روی آنها تسلط داشته باشید که اگر از شما آزمونی بگیرند بتوانید به تستها جواب دهید نه مانند دانش آموزی که در بالا مثال زدیم.
8 در فصل تابستان به دلیل داشتن زمان بیشتر بدلیل نبود مدرسه زمان بیشتری دارید و از این زمان بیشتر باید برای تمرکز بیشتر بر روی بخشهای تحلیلی و بخشهایی که جزء نقاط ضعف شما حساب می شوند کار کنید.بگذارید مثال بزنم؛مثلا در فصل تابستان تسلط کامل بر روی لغات ادبیات،لغات عربی،متن دین و زندگی و . . . مطالعه بهینه ای نیست و شما در این زمان باید بیشتر تمرکز خود را روی بخش های تحلیلی بگذارید یا اگر فصل و درسی جزء نقاط ضعف شما محسوب می شود روی آن کار کنید و آنرا به حد متوسطی برسانید که در ادمه روند مطالعه طی کردن این مسیر برای شما هموارتر شود.چون در زمان مدرسه و برگزاری کلاسهای مختلف درگیر حل تکلیف ها و امتحانات مختلف می شوید و وقتی برای این کار ندارید.
7 احتمالا این جمله را شنیده اید که ((برنامه ریزی نکردن برای موفقیت،یعنی برنامه ریزی کردن برای شکست)).داشتن برنامه ریزی اصولی و درست بسیار اهمیت دارد.خب برای برنامه ریزی کنکور یا سالهای پایه در وهله اول سعی کنید که طبق بودجه بندی یکی از آزمونهای آزمایشی پیش بروید.بعد این برنامه ریزی آزمون آزمایشی را به برنامه ریزی روزانه تبدیل کنید و در ادامه با استفاده از روش برنامه ریزی حجمی زمانی که بهترین مدل برنامه ریزی کنکوری است برنامه روزانه خود را فیکس کنید.
وقتی برنامه ریزی درستی داشته باشید و این برنامه منطبق با توانایی های شما باشد باعث می شود که تکامل شما در مطالعه طی شود و به قدرت لازم برسید و این باعث می شود که تعهد شما برای اجرا کردن برنامه بالا برود و خب در ادامه باعث افزایش انگیزه شما می شود و باعث می شود در روند مطالعه خود پیوستگی لازم را داشته باشد و این عالی است.خیلی از دانش آموزان حالت قطع و وصلی دارند و چند روز را عالی مطالعه می کنند ولی بقیه روزها را بی انگیزه هستند یا ساعت مطالعه و کیفیت مطالعه آنها افت می کند؛خب برنامه ریزی درست داشتن می تواند پیوستگی را برای شما به ارمغان بیاورد.
6 مرور و حل تست زیاد را فراموش نکنید !
دو فاکتوری که به بالا بردن تسلط شما بر روی دروس بسیار کمک می کنند حل تست زیاد و مرور مطالب درسی است.راجع به تست زنی و اهمیت آن باید بدانید که مطالعه درسنامه و حل تست مکمل یکدیگر هستند و یادگیری دروس فقط با درسنامه اتفاق نمی افتد،پس هرچه سریعتر مطالعه درسنامه را انجام دهید،در مطالعه درسنامه وسواس نداشته باشید (به خصوص در دروس تحلیلی ) و به سراغ حل تست بروید و تعداد تستی که در روز و کل هفته حل می کند را به صورت پلکانی زیادتر کنید
و راجع به اهمیت مرور همین نکته بس که بعضی از دانش آموزان همانند کسانی هستند که یک صافی آبکش را داخل آب حوض می زنند و انتظار دارند در آن آب جمع شود و بتوانند داخلش آبی را نگهدارند اما خب طبیعی است که نمی توان با صافی این کار را انجام داد.مطالعه بدون مرور کردن هم دقیقا مانند همین عمل است و اگر مرور مطالب درسی صورت نگیرد؛مطالب نمی توانند وارد حافظه بلند مدت شوند. (در آینده در کارگاه تصویری مرور در این مورد با هم صحبت خواهیم کرد)
5 جمله موفق ها از تابستان استارت مطالعه خود را می زنند درست است و شما نیز اگر مشکل انتخاب منابع،آزمون آزمایشی،کلاس و دی وی دی و . . . را دارید حتما انتخاب های خود را هرچه سریعتر انجام دهید و مطالعه خود را شروع کنید.خیلی ها الان درگیر کامل گرایی هستند و در انتخاب امکانات مورد نیاز مثل کلاس کنکور،دی وی دی کنکور و . . . وسواس زیادی به خرج می دهند؛یا اگر مطالعه خود را شروع می کنند مطالعه با کیفیتی ندارند و یا در درس خواندن پیوستگی ندارند و زمان تابستان خود را از دست می دهند و بعد که به مهرماه می رسند حسرت زمان از دست رفته را می خورند و بازهم انگیزه درس خواندن را از دست می دهند.
نکته ی مهمی که به موفقیت شما کمک می کند این است که نکات و اصولی که بعضی ها پاییز و زمستان به آن می رسند شما از همین الان بدانید و عمل کنید و از رقبا جلو بیفتید.
4 فشرده مطالعه کردن را یاد بگیرید.فشرده مطالعه کردن لزوما به معنای زیاد درس خواندن نیست.اجازه بدهید با مثال پیش برویم؛فرض کنید دانش آموزی به من می گوید که آقای پیری من در فصل تابستان 8 ساعت درس میخوانم،خب از لحاظ ساعت مطالعه این دانش آموز به عدد خوبی رسیده است (درصورتی که این مطالعه به صورت پیوسته و هر روزه باشد) اما سوالی که از این دانش آموز میپرسم این است که ساعت شروع و پایان مطالعه را به من بگو ؟ مثلا می گوید من از 7 صبح درس خواندنم را شروع میکنم و ساعت 9 شب کامل برنامه ام را اجرا کرده ام؛از 7 تا 9 شب می شود 14 ساعت و این دانش آموز 14 ساعت زمان در اختیار داشته است اما از دل این زمان،توانسته 8 ساعت را مطالعه کند که این اصلا مصداق فشرده مطالعه کردن نیست.
در روزهای بعد این دانش آموز باید سعی کند که 7 صبح که استارت مطالعه خود را می زند تا 7 غروب برنامه خود را جمع کند،بار بعد تا ساعت 6 برنامه خود را جمع کند و رفته رفته جمع کردن برنامه خود را فشرده کند.زیرا فشرده مطالعه کردن دو مزیت دارد
- بعدا که بخواهید ساعت مطالعه خود را افزایش دهید،چون فشرده جمع کردن برنامه را یادگرفته اید به راحتی می توانید اینکار را انجام دهید و از زمان انتهایی روز برای افزایش ساعت مطالعه استفاده کنید
- رعایت این نکته باعث افزایش کیفیت مطالعه می شود؛وقتی که فشرده مطالعه می کنید مغز شما می داند که زمانی برای از دست دادن ندارد و تمرکز حواس و کیفیت مطالعه شما بسیار افزایش می یابد.
3 اگر کلاس کنکور ثبت نام کرده اید سعی کنید که برنامه ریزی خود را در آن درس خاص با برنامه کلاسی استاد منطبق کنید و بین بودجه بندی آزمون آزمایشی و برنامه کلاسی استاد اولویت با اجرا کردن برنامه کلاسی است؛چون اگر دبیر شما قسمتی از درس را تدریس کند احتمال اینکه برگردد و مجددا آن قسمت را مرور کند کم است اما آزمونهای آزمایشی در چند مرحله دوره و مرور مطالب درسی را قرار می دهند.پس سعی کنید که حتما به برنامه آن کلاس کنکور برسید و کامل آن فصلهای تدریس شده را یاد بگیرید.
البته در انتخاب کلاس کنکور نکته ی مهم این است که در انتخاب کلاس افراط صورت نگیرد و اگر نیاز بود در آن کلاس کنکور ثبت نام کنید.نه اینکه مثل بعضی از دانش آموزان که شنیده اند که رتبه های برتر حتما از کلاس کنکور استفاده می کنند و اصلا به وضعیت خود نگاهی نمی اندازند که ببینند آیا این درس خاص که من نیازی به ثبت نام در کلاس کنکور یا استفاده از دی وی دی کنکور را دارم ؟ بعضی از دانش آموزان و داوطلبان نیز از آن طرف بوم می افتند و می دانند که برای این درس خاص که جزء نقاط ضعف آنهاست و می دانند که با کتاب کمک آموزشی و به صورت خود خوان نمی توانند این مطالب را یاد بگیرند اما اصرار دارند که از کلاس کنکور یا حتی دی وی دی کنکور استفاده نکنند. در پست انتخاب کلاس و دی وی دی کنکور کامل شرایط استفاده از این امکانات را توضیح داده ام.
نکته دوم من باب استفاده از کلاس حواس جمع بودن در زمان تدریس است.بعض از دانش آموزان زمان کلاس یا نگاه کردن دی وی دی تمرکز حواس ندارند یا مشغول چک کردن گوشی و شبکه های اجتماعی می شوند و بعدا مجبور می شوند که آن قسمت خاص که استاد تدریس کرده را مجددا مطالعه کنند و خب این کاملا وقت تلفی است؛دلیل استفاده شما از کلاس درس یا دی وی دی کنکور این است که یادگیری شما با استفاده از تدریس استاد اتفاق بیفتد و بعد از کلاس فقط به حل تست و تمرین بیشتر و مرور مطالب درسی بپردازید،نه اینکه همان قسمتی که تدریس شده را از روی درسنامه مطالعه کنید و این کلاس برای شما هیچ فایده ای نداشته باشد.بنابراین زمان تدریس عوامل حواس پرتی را به صفر برسایند،با تمرکز حواس بالا سر کلاس حاضر شوید و دست به قلم بشوید و خودتان تست ها و تمرین ها را حل کنید تا یادگیری برای شما اتفاق بیفتد.
2 الان اینجا باش !
این جمله دو مفهوم دارد 1 در زمان حال باشد.خیلی از دانش آموزان و داوطلبان کنکور می گویند که هدف من بدست آوردن این رتبه و قبولی در این دانشگاه خاص است و وقتی هدفش را بررسی می کنی بسیار هم عالی است اما متاسفانه یا در گذشته سیر می کنند که چرا آن کار را انجام ندادم،چرا در گذشته خوب درس نخواندم و . . . یا دائما نگران آینده هستند.قرآن این قانون را با صراحت اعلام می کند که ((مومن لاخوف علیهم و لا هم یحزنون)) یعنی مومن کسی است که نه غمی از گذشته دارد و نه ترسی از آینده؛و خیلی واضح به ما یاد می دهد که در لحظه حال باش و روی زمان حال تمرکز کن؛چون گذشته که گذشته است و آینده نیز با استفاده از زمان حال شکل می گیرد.پس از الان و زمان حال نهایت استفاده را ببر و آینده خود را بساز.
2 می توانی این جمله (الان اینجا باش)را روی برگه کوچک بنویسید و روی میز مطالعه خود قرار دهید و هر زمان که احساس کردید حواس شما از مطالعه پرت شده است به خود یادآوری کنید که در زمان مطالعه باید تمرکز حواس داشته باشید.وقتی در زمان حال بودن و تمرکز بالا در مطالعه داشتن در کنار هم قرار می گیرد کیفیت مطالعه شما به شدت بالا می رود و می توانید نتایج عالی را رقم بزنید.
1 * به تصویر پایین نگاه کنید
خیلی ساده بگویم هرچقدر این دو خط بر هم منطبق باشند شما از زمان و حتی عمر خود بهینه تر استفاده کرده اید.به هدف خود نگاهی بیندازید و به عملکرد فعلی خود نیز نگاه کنید؛اگر مسیر حرکتی شما به این صورت است که در مطالعه خود پیوستگی ندارید یا برنامه ریزی درستی ندارید،دائما در شبکه های اجتماعی مثل تلگرام و اینستاگرام وقت می گذرانید و. . . این هشدار را به شما بدهم که اگر مسیر خود را اصلاح نکنید و آن را به مسیر هدف نزدیک نکنید نمی توانید به آن هدف برسید.پس یه توقف کوتاه مدت داشته باشد به مسیر و عملکرد خود نگاهی بیندازید و بدانید که باید بهای هدف خود را بپردازید تا به آن هدف برسید.
((همین الان برو به اون تعهدی که داخل دفترت نوشتی که برای رسیدن به هدفت تمام تلاشت رو انجام مدید یه نگاهی بنداز؛و سعی کن از این به بعد تمام تلاشت رو در راه رسیدن به هدفت انجام بدی))
انشالله که از مطالعه این مقاله کنکوری لذت برده باشید؛منتظر محتواهای جدیدتر باشد و سایت بنده را دائما دنبال کنید که مطالب داخل آن مطمئنا تضمین کننده موفقیت شماست.
موفق باشید.